Συνήθη ερωτήματα για την υγραεριοκίνηση

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που τίθενται από τους ενδιαφερόμενους για την υγραεριοκίνηση.
Συνήθη ερωτήματα - Υγραεριοκίνηση Καλογρίτσας GAS
Συνήθη ερωτήματα - Υγραεριοκίνηση Καλογρίτσας GAS

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του φυσικού αερίου και του υγραερίου;

Το φυσικό αέριο είναι αέριο μεθανίου και το υγραέριο είναι μίγματα από αέριο βουτανίου και προπανίου. Το φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε αέρια μορφή στο όχημα με πίεση 200 bar. Το υγραέριο, όπως το όνομα εκφράζει ήδη, αποθηκεύεται στο όχημα σε υγρή μορφή.

Το υγραέριο πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν από τη χρήση του στις δραστηριότητες των κάμπινγκ. Επίσης, το αέριο στον αναπτήρα είναι υγραέριο. Το γεγονός ότι το υγραέριο υγροποιείται σε χαμηλές πιέσεις, μπορεί να εξασφαλίσει, συγκριτικά με την αποθήκευση του φυσικού αερίου, μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή.

Μπορώ να ανεφοδιάσω το υγραεριοκίνητο όχημά μου με φυσικό αέριο;

Όχι, σε καμία περίπτωση!

Το φυσικό αέριο αποθηκεύεται αντίθετα προς το υγραέριο κάτω από πίεση 200bar, ενώ η πίεση του υγραερίου στην δεξαμενή δεν ξεπερνά τα 8 bar. Οι δεξαμενές υγραερίου δεν είναι κατάλληλες για τις υψηλές πιέσεις. Οι κατασκευαστικές διαφορές των εξαρτημάτων πλήρωσης, αποκλείουν κάθε πιθανότητα λάθους.

Μπορώ να τοποθετήσω μόνος μου κιτ υγραερίου στο αυτοκίνητό μου;

Όχι, σε καμία περίπτωση!

Το κιτ μετατροπής του αυτοκινήτου τοποθετείται αποκλειστικά σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις διασκευής αυτοκινήτων και από πιστοποιημένους τεχνικούς. Μόνο κάτω από αυτές τις περιπτώσεις ισχύει και η εγγύηση των κατασκευαστών.

Αν πουλήσω το αυτοκίνητο που έκανα υγραεριοκίνητο μπορώ να εγκαταστήσω το κιτ μετατροπής σε κάποιο άλλο;

Ναι. Μπορεί να μεταφερθεί το κιτ στο καινούριο αυτοκίνητο, εφόσον έχει τον ίδιο αριθμό κυλίνδρων και περίπου την ίδια ιπποδύναμη.

Τι συμβαίνει εάν τελειώσει το υγραέριο ενώ το αυτοκίνητο κινείται;

Το αυτοκίνητο αλλάζει αυτόματα το καύσιμο που χρησιμοποιεί από υγραέριο σε βενζίνη.

Μπορούν τα οχήματα με κινητήρα ντήζελ να διασκευαστούν;

Υπάρχει δυνατότητα εξοπλισμού στα αυτοκίνητα diesel με συστήματα υγραερίου. Ένα αδύνατο μείγμα αέρα-αερίου αναφλέγεται με τη βοήθεια των καυσίμων diesel που εγχέονται στην αίθουσα καύσης. Αυτή η διαδικασία αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του 1920. Αυτή η τεχνολογία δεν προσφέρει εντούτοις σημαντικά οικονομικά και οικολογικά οφέλη ώστε να αξίζει να τοποθετηθεί σε επιβατικά αυτοκίνητα. Η εκ των υστέρων διασκευή των πιο σύγχρονων πετρελαιοκίνητων οχημάτων χαμηλής ρύπανσης είναι οικολογικά επισφαλής, δεδομένου ότι οι εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίων του αζώτου αυξάνονται δραματικά.

Μπορούν τα οχήματα με άμεση έγχυση βενζίνης να διασκευαστούν;

Τα οχήματα με άμεση έγχυση βενζίνης (Mitsubishi GDI, Citroen HPI, Peugeot HPI, Renault IDE, Toyota GDI, VOLVO GDI και VOLKSWAGEN FSI/TFSI/TSI) μπορούν να διασκευαστούν υπό όρους σε υγραέριο. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πού αποθηκεύεται το υγραέριο;

Το υγραέριο αποθηκεύεται σε πρόσθετη δεξαμενή στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν δύο τύποι δεξαμενής, ο ένας έχει το σχήμα ρόδας και τοποθετείται στο χώρο της ρεζέρβας και ο άλλος έχει σχήμα κυλινδρικό και τοποθετείται στο χώρο των αποσκευών πίσω από την πλάτη των πίσω καθισμάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρόσθετες λύσεις είναι δυνατές (π.χ. να ενσωματώνεται η δεξαμενή στο πάτωμα των οχημάτων).

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση υγραερίου στα αυτοκίνητα;

Η χρήση υγραερίου στα ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη (ΥΠ. ΑΠΟΦ. 18586/618 20/03/2000), εφόσον τα εξαρτήματα των συσκευών μετατροπής είναι δοκιμασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Η KALOGRITSAS GAS διαθέτει στην ελληνική αγορά την τεχνολογία των κορυφαίων εταιρειών στον χώρο της υγραεριοκίνησης του Landi Renzo group(LANDI RENZO,LOVATO,EMMEGAS). Εν γένει, τα οχήματα με υγραεριοκίνηση είναι ακόμα πιο ασφαλή από τα οχήματα που κινούνται με τα συμβατικά υγρά καύσιμα, όπως Diesel ή βενζίνη. Οι δεξαμενές για την αποθήκευση του υγραερίου αντιστέκονται περισσότερο σε ακραία φορτία και επίσης παρέχουν πρόσθετες συσκευές ασφάλειας, οι οποίες εξασφαλίζουν ελεγχόμενη εκκένωση των δεξαμενών π.χ. στην περίπτωση της πυρκαγιάς.

Επίσης, η δεξαμενή για την αποθήκευση του υγραερίου είναι πολύ πιο σταθερή από τη δεξαμενή της βενζίνης και διαθέτει -εκτός από τις συσκευές ασφάλειας, όπως η βαλβίδα εκτόνωσης, πλήρωση που φτάνει στο 80% της χωρητικότητάς της για λόγους ασφαλείας. Επιπλέον, υπάρχει δεύτερη βαλβίδα στη δεξαμενή του υγραερίου, η οποία κλείνει αυτόματα στην περίπτωση που η μηχανή σταματήσει να δουλεύει ή όταν δουλεύει με βενζίνη.

Τι αλλάζει στο αυτοκίνητό μου;

Δεν αλλάζει και δεν καταργείται τίποτα!

Απλά προστίθενται εξαρτήματα ώστε να είναι εφικτή η τροφοδοσία του υγραερίου. Το σύστημα της βενζίνης παραμένει ανεξάρτητο.

Πόσες ημέρες χρειαζόμαστε για την τοποθέτηση της συσκευής υγραερίου;

Χρειάζονται περίπου 2 ημέρες, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου. Συνήθως, τα οχήματα τύπου τζιπ και μεγάλου κυβισμού μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μειώνεται η απόδοση της μηχανής στη λειτουργία του υγραερίου;

Η απόδοση της μηχανής στη λειτουργία υγραερίου μειώνεται ασήμαντα. Συνήθως καμία διαφορά δεν μπορεί να διαγνωστεί. Οι απώλειες με την τοποθέτηση ενός σύγχρονου κιτ υγραερίου είναι της τάξεως του μεγέθους 2 ως 4%.

Τι συντήρηση απαιτείται;

Στα πρώτα 1.500 χλμ. μετά την τοποθέτηση ένας τυπικός έλεγχος. Στα 10.000χλμ και έπειτα κάθε 15.000χλμ. επιθεώρηση του συστήματος αερίου και αλλαγή ενός φίλτρου υγραερίου.

Γιατί γεμίζουμε τις δεξαμενές υγραερίου μέχρι το 80% της χωρητικότητάς τους;

Οι δεξαμενές υγραερίου χρειάζονται ένα μαξιλάρι αερίου, το οποίο στις διάφορες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας συμβάλλει στη διαστολή ή συστολή του καυσίμου. Επομένως, η διαδικασία ανεφοδιασμού σταματά αυτόματα μόλις πετύχει η δεξαμενή το μέγιστο επίπεδο πλήρωσης. Οι μετατροπές στο φλοτέρ που ελέγχει τη χωρητικότητα της δεξαμενής, είναι επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν στην αμελή εκπομπή αερίων.

Είναι η καύση υγραερίου φιλική προς το περιβάλλον;

Τα καύσιμα αερίου προσφέρουν ουσιαστική δυνατότητα για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με ουδέτερες μελέτες τα καύσιμα αερίου (φυσικό αέριο και υγραέριο) πιστοποιούν ένα πολύ καλό οικολογικό προφίλ.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του αυτοκινήτου μετά από σύγκρουση ή φωτιά;

Όχι. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης, αφού ειδικές βαλβίδες ασφαλείας απομονώνουν την δεξαμενή και διακόπτουν την λειτουργία του κιτ.

Πόσο κοστίζει η διασκευή ενός αυτοκινήτου;

Η δαπάνη εξαρτάται από τον τύπο της μηχανής (αριθμός κυλίνδρων, έτος κατασκευής, απόδοση κ.λπ.) και από τον τύπο της δεξαμενής αερίου (χωρητικότητα και σχήμα, κυλινδρική ή στρογγυλή). Φτηνός εξοπλισμός για τα νέα οχήματα πρέπει να αποφευχθεί, δεδομένου ότι είτε χρησιμοποιούνται κατώτερα υλικά, είτε κατώτερης ποιότητας εγκατάσταση.

Για πιο συγκεκριμένη εκτίμηση του κόστους ελέγξτε τις τιμές στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Πόσο θα κάνω οικονομία μετά τη διασκευή;

Η εξοικονόμηση χρημάτων, μετά τη διασκευή σε υγραεριοκίνηση, αποτελεί συνάρτηση των δαπανών διασκευής, των χιλιομέτρων που διανύονται κατ’ έτος και της κατανάλωσης καυσίμου και το κόστος καυσίμων. Για ένα μέσο αυτοκίνητο, η απόσβεση του κόστους από την τοποθέτηση ενός κιτ υγραερίου γίνεται περίπου στα 15.000 χλμ.

Θα φτάσει η τιμή του υγραερίου την τιμή της βενζίνης;

Γενικότερα, είναι πολιτική της Ε.Ε. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο να παραμείνει χαμηλός ως κίνητρο καθώς το καύσιμο είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον.

Σέρβις αυτοκινήτων

Έχετε εγκαταστημένο σύστημα υγραεριοκίνησης και θέλετε να κάνετε σέρβις στο αυτοκίνητό σας; Η Kalogritsas GAS με το έμπειρο και πιστοποιημένο προσωπικό της αναλαμβάνει τη συντήρηση οποιουδήποτε αυτοκινήτου και κάθε συστήματος υγραεριοκίνησης! Επικοινωνήστε μαζί μας για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες.